Sørøver-skattejagt

For at finde skatten skal alle bestå den benhårde sørøverprøve. En alle tiders skattejagt til en børnefødselsdag.

Fremgangsmåde

Her er et eksempel på en alle tiders skattejagt til en børnefødselsdag 4-6 år:

Hjemme kan I begynde med at sige til børnene: “Der har lige været en sørøver forbi, og han ved, at der ligger en skat begravet her et eller andet sted. Han ville høre, om der ikke var nogle sørøvere der kunne hjælpe ham? Han har et skattekort og I skal nu prøve at bestå den store sørøverprøve for at finde skatten.”

Post 1:Tælle biler og få tørklæde på hovedet som en rigtig sørøver: “For at I kan blive rigtige sørøvere skal I første bestå sørøverprøven. Her skal I lære at tælle – for det er meget vigtigt, at en sørøver kan tælle alt hvad der er i skattekisten. Eks: Kan I tælle hvor mange biler, der er på parkeringspladsen udenfor legehuset. Når I har talt bilerne, er der et sørøvertørklæde til alle.” Børnene får tørklæder på hovedet.

Post 2: Finde en regnorm og guldmønter – tegnes i ansigtet: “En rigtig sørøver er god til at finde ting og sager – Når en sørøver bliver sulten, finder han noget mad til en rigtig sørøver suppe. Så nu skal I se om I kan finde en regnorm eller nogle sneglehuse i buskene og i græsset til en lækker sørøversuppe. Måske har sørøverne tabt noget af skatten – ligger der mon nogle guldmønter?” I kampens hede bliver sørøverne såret. Børnene får tegnet et ar og eventuelt lidt skæg på deres kind.

Post 3:Putte klap for øjet i træet: “Sørøverne har været ude for et sørøverslag og er blevet blinde på det ene øje. Prøv og se om I kan finde en klap til det ene øje.” Børnene får klap for øjet.

Post 4: Hoppe på et ben: “Nu er sørøverne igen blevet sårede, og det ene ben er blevet hugget af. Hop derfor på et ben rundt om gyngestativet. Nu er det vist på tide at sørøverne får et sværd, så de kan klare sig i kampen.”

Post 5: Lave et sværd: “Nu skal I lave et rigtigt sørøversværd, så I kan klare jer i kampen mod alle piraterne. Når sværdene er lavet, er det på tide at finde skatten. Skatten ligger begravet i den store sandkasse i haven – gå derfor ud og grav i sandkassen.” Børnene laver sørøversværd og begiver sig til sandkassen eller hvor nu skatten er.

Post 6: Skatten findes: Her graves efter skatten.

Post 7: Nøglen i lommen: “Nøglen til skatten ligger i en lomme. Kig alle i jeres lommer.”

Så er både skatten og nøglen til den fundet. Den store sørøverprøve er bestået og alle nyder godt af skattekistens indhold.

Gode tips:

En god idé fra en festdoktor-bruger: Til jeres sørøvertema har jeg lavet hjemmebagte boller, hvor jeg har tegnet et sørøverkort, klippet det i stykker og pakket en lille del af kortet ind i et stk. bagepapir. Så har jeg lagt en pakke i alle bollerne, og når de er bagt skal børnene spise bollerne og samarbejde om at få sørøverkortet/skattekortet lavet – Det bringer spænding og sjove episoder!

Sørøversprog
Fra en anden god festdoktor-bruger har vi fået dette fine forslag om et sørøversprog:

Jeg har en ide til et sprog, som man kan tale og ingen udenforstående kan fatte en meter af, det hedder sørøversprog – vi børn benyttede det meget da jeg var i 8-12 års alderen. Det går ud på, at man siger en sætning som denne: Jeg skal en tur til købmand vil du med og have en is. På sørøversprog bliver det til noget rent volapyk for man udtaler konsonanter med et o imellem sådan her: j=joj g=gog bliver til gok s=sos ikke udtalt som et normalt s.o.s. alarmsignal, men som det staves, vokaler udtales enkeltvis og hele sætningen udtales sådan her: joj e gog (pause) sos kok a lol (pause) e non (pause) tot i lol (pause) kok ø bob mom a non dod (pause) vov i lol (pause) dod u (pause) mom e dod (pause) o gog (pause) hoh a vov e (pause) e non (pause) i sos. slut Efterhånden som man bliver bedre til at sige det, går det også stærkere og dermed mere volapykisk, pauserne kan man selv regulere.

Husk

Alle ingredienserne til sværd, klap for øjet osv. Og selvfølgelig en skattekiste!! Køb det hos Mintemafest

Skal der pyntes festligt op med sørøver pynt, kan Mintemafest.dk hjælpe