Rundt om påsker

En rundgang omkring påsker af alle slags. Tjek din viden om alt fra Erik til kriser. En lille hygge-aktivitet til din påske.

Spørgsmålene:

1. Påske-øerne blev opdaget påskedag i 1722. Hvilket land tilhører øerne?

2. Den norske antropolog og forfatter Thor Heyerdahl foretog vigtige antropologiske undersøgelser på Påske-øerne i 1955. Hvad hed det berømte fartøj, som bragte ham til Stillehavet i 1947?

3. Påskekrisen er en dansk politisk krise, som begyndte med spørgsmålet om Flensborgs indlemmelse i Danmark. Den resulterede i, at kongen tilsidesatte demokratiske spilleregler og afsatte ministeriet uden, at det var blevet afprøvet i folketinget først. Hvilket år er vi i?

4. Påskedag, den 4. april, indgår man et kompromis. Friis bliver leder af et forretningsministerium Hans opgave bliver udelukkende at udskriv nyvalg. Hvilket parti kommer til magten efter dette valg?

5. Påskekrisen 2. Den danske regering modtog i starten af marts måned 1948 meddelelse om, at Danmark var kommet i Sovjets søgelys. Det forlød, at et kup eller en sovjetisk invasion ville ske i påskedagene, mens de menige var på orlov. Hvem var statsminister på det tidspunkt?

6. Russerne kom dog som bekendt ikke, men krisen tvang Danmark til at vælge side i den kolde krig. Hvornår blev Danmark medlem af Nato?

7. Ved Påskeopstanden i 1916 indtog irske nationalister, som var mod det britiske styre, Dublins hovedpostkontor og erklærede republikken. Opstanden blev nedkæmpet af den britiske hær, og de fleste af lederne blev henrettet. I forlængelse af Påskeopstanden dannedes den Irske Republikanske Hær (IRA) I hvilket år modtog de irske politikere David Trimble og John Hume Nobels fredspris?

8. auto-PAASKE hed en kendt dansk busvirksomhed. Det hele startede i 1968, hvor virksomheden blev grundlagt af Familien Paaske. Først var det udelukkende kørsel for skoler og institutioner, men senere også turistkørsel. Hvilket år kørte Tjæreborg-busser de første danske charterturister over den spanske grænse?

9. Hvilken profession havde den folkekære skuespiller og sanger Erik Paaske oprindeligt?
a. murer b. lærer c. frisør

10. Erik Paaske medvirkede i rollen som forvalter i den danske film Pelle Erobreren fra 1987. Filmen vandt som bekendt en oscar. Hvilken kvindelig amerikansk skuespiller er blevet nomineret til flest oscars og hvor mange?

Svarene:

1. Chile
2. Kontiki
3. 1920
4. Venstre (Niels Neergaard (1854-1936) som statsminister)
5. Hans Hedtoft
6. 1949
7. 1998
8. Den 8. juli 1950 kørte de første to busser med feriestemte danskere over den spanske grænse.
9. a. murer
10. Meryl Streep – 21 nomineringer.

Print Friendly, PDF & Email