Ridder-skattejagt

Skøn ridder-fødselsdag for alle raske drenge og piger! 

Fremgangsmåde

Hvis fødselsdagsbarnet er bidt af en gal middelalder, kan det være en god ide at afholde fødselsdagen i et riddertema, og hvis man har adgang til en god legeplads eller park, kan børnene sendes ud på en rigtig ridderskattejagt:

Invitation: 
Kære Ridder Christian, Kongeriget er atter i fare, og din tilstedeværelse er påkrævet ved min 6 års fødselsdag d. 8 februar klokken 11:30. Feen Fjervinge er taget til fange af Den Onde Tønderidder, og du må hjælpe med at befri hende. Kærlig Hilsen (Husk dit varme tøj; vi skal udenfor.)

Forberedelse:
Forinden er der forberedt rustninger: papstykker i bringestørrelse med to elastikker der sidder i et kryds på ryggen. Til drengene kan den være i en lidt kantet udformning og spraymalet med guldfarve, og til pigerne kan den være lidt lettere og rundere og spraymalet med sølvfarve. Der printes A4 billeder ud af seje/smukke dyr, og børnene vælger ved 1. post hvert sit symbol, som de farvelægger med farveblyanter og limer på rustningen. Et tilsvarende symbol, bare mindre, findes ved post 2 og limes på skjoldet (en spraymalet papskive med snore sat fast som håndtag)

En Ond Tønderidder; enten en fastelavnstønde malet og klædt ud som ond ridder, eller en halmdukke.. det skal bare være noget der kan hænges op i et træ og slås i stykker med legetøjssværd/kæppe!

Skattejagt med poster; enten kan børnene selv finde rundt på ruten eller en voksen kan følge med og vise vejen. Posterne kan være hvad som helst; nedenunder er der et par forslag til poster. Børnene sendes ud på en skattejagt med rustninger og skjolde, og skal finde hvert sit sværd eller hver sin kæp: Feen Fjervinge er taget til fange; I må redde hende! Find hver jeres kæp/sværd, så i kan kæmpe mod hendes bortfører!

1. post: Den onde Tønderidder er en farlig fjende, og I må have en magisk rustning der kan beskytte jer. Gør ridderrustning klar (udskårne papstykker sprayet med guld/sølv, elastikkryds i ryggen; lime et udklippet billede på), vælg mellem Ridder af: Drenge – (Guld-“rustninger”, ret kantede): Den lurende Løve, Den vilde Tiger, Den Rivende Ørn, Den røde Drage, Den ulmende Ulv, Den brølende Bjørn.
Piger – (Sølv-“rustninger”, rundede i formerne): Den hvide Enhjørning, Den springende Hest, Den susende Svane, Den underskønne Lilje, Den strålende Diamant.

2. post – skjold: (papstykke med stykke skåret ud i midten til håndtag el. snore til håndtag) – små versioner af rustningens symbol limes på. Sværdene/kæppene kan evt. få et “banner” af guld/sølvstof bundet på.

3. post: Ridderne må gøre sig klar til den forestående dyst; lidt sværdtræning er nødvendig! Brug fantasien og legepladsens redskaber; der kan trænes på stubbe, på balancebom, evt. mod hinanden – se hvem der falder ned først. Der skal løbetrænes og øves kampråb (gerne samtidigt!), og til sidst kan ridderne kæmpe mod hinanden, til sveden springer. Hvis Far er frisk på en ridderleg, kan ridderne stille sig op i kø og fægte et par slag mod ham. Så er ridderne klar til at nærme sig den onde Tønderidder!

4. post: Den onde tønderidder har lært ond magi af sin mor, og for at besværge alle ridderne, har han skrevet jeres navne, klippet alle bogstaverne ud og har rodet dem sammen i en pose! Skynd jer at finde bogstaverne i jeres navne og lim dem på jeres rustninger – inden den onde magi får jer til at glemme jeres eget navn!

5. post: Den onde ridder har bagt trylleboller og hængt dem op i træerne (eller klatrestativet) – skynd jer at få dem ned! (Efter denne dyst kan der serveres saftevand/sodavand til de tørstige riddere, sammen med bollerne som sjovt nok ikke er trylleboller, når de kommer ned fra træet!)

6. post: Den Onde Tønderidder skal besejres, så feerne bliver frie igen – det er nødvendigt med et tilløb & et kampråb inden ridderne en efter en angriber (derefter stiller man sig om i køen og bliver ved, til tønden/halmdukken er besejret): ” jeg er Nikolaj, ridder af den røde drage – flyt dig eller jeg slår dig til smadder med mit sværd!” Når ondskaben er overvundet findes der en besked fra feerne indeni; der ligger selvfølgelig lidt blomsterblade/fjer/pallietter i brevet; den slags drysser ustandseligt fra feer: “Tak for hjælpen kære modige og tapre riddere; vi er nu endelig fri, har taget vores fe-skikkelse og er fløjet hjem til fe-riget. Som tak giver vi jer alt dette guld(chokolademønter), og lidt slik til at styrke jer på.”

Tips til våbenskjold:
Man kan finde gode våbenskjoldsmotiver på museumshjemmesider, som børnene kan farvelægge, klippe ud og lime på de guld/sølvmalede papbrynjer.

Tips til Den onde tønderidder:
Den onde tønderidder er en ret genial fjende til 12 seks-otte årige riddere – måske er der andre, der kan bruge ideen; så hermed: fastelavnstønde, billig BR-maske, billig massiv bold, en pind og noget reb – og så en masse ståltråd og rigelige mængder af børnebibliotekarernes hemmelige våben: nervøst velour.

 

Print Friendly, PDF & Email