Hellig-quiz’en

Ja, det kan godt være, at du mener, at påsken bare er lutter påskeæg, harer og fridage. Men så glemmer du vist påskens hellighed og en vis Jesus Kristus’ død som rent faktisk er grunden til, at vi spiser alle de æg… Her har du Festdoktorens bud på en quiz, hvor vi går tæt på det hellige og knapt så hellige.

Denne quiz vinder du, hvis du er tilstrækkelig hellig og heldig.

Spørgsmålene:

1. Frans af Assisi (1182-1226) – se her har vi en rigtig hellig fyr – en forfinet købmandssøn, som oplever, at Jesus taler til ham og beder ham om at bygge en forsømt kirke op i San Damiano. Han påbegynder på stedet arbejdet med de bare hænder! I hvilken region i Italien finder vi byen Assisi:
a. Lazio
b. Umbrien
c. Toscana

2. “Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige”, ja det er de yderst velklædte mormoner vi mener. De grundlagde byen Salt Lake City i staten Utah i USA. Her blev afholdt Vinter-OL i 2002. Hvad hed den danske deltager i disciplinen Pukkelpist?

3. De sidste dages hellige kan man også kalde de mænd og kvinder som pludselig blev brave modstandsfolk, da først 2. verdenskrig var afsluttet. Viggo Skjold Hansen fra tv-serien Matador bliver efter krigen anklaget for værnemageri. Hvad er Skjold Hansens titel?

4. En af de helt hellige indenfor musikken, som utrætteligt forsøger at redde regnskove, hvaler, ozonlaget, fattige befolkninger og hvad der ellers trænger til at blive reddet.  Ja, navnet er Sting. Hvornår blev bandet The Police dannet?

5. Da Jesus var blevet født i stalden i Betlehem fik han fint besøg af hele 3 hellige konger. Hvad hed de 3 konger?

6. I tv-serien Dallas er JR Ewing som bekendt den helt store skurk. Hans hellige lillebror hedder Bobby Ewing og er så god som dagen er lang. Hvad hedder skuespilleren, som spiller den hellige bror, der er gift med søde og kønne Pam?

7. “De hellige” – sådan benævner man ofte de mennesker, som er indremissionske. Hans Kirk skildrer det indremissionske miljø i sin debutroman “Fiskerne” fra 1928. Hvilken tidligere dansk statsminister er i familie med den kommunistiske Hans Kirk?

8. Den gode Mother Teresa (26 August 1910 – 5 September 1997) er saligkåret af paven. Hun manglede lige at få anerkendt et enkelt mirakel mere for at kunne helgenkåres. Hvor mange piger/kvinder bærer navnet Teresa i Danmark? a. ca. 600 b. ca. 800 c. ca. 1000?

9. “Den hellige Birma” er navnet på en bestemt katterace, som blev anerkendt som selvstændig race i 1955. 1955 er også året hvor en sort amerikansk kvinde ved navn Rosa Parks nægter at give sit sæde i bussen til en hvid mand og derved bliver arresteret. Det bliver begyndelsen til enden på de amerikanske raceadskillelseslove. Hvilket år bliver Martin Luther King myrdet?

10. Helligdomsklipperne findes nær Gudhjem på Bornholm. Sangen “Bornholm, Bornholm, Bornholm” indleder alle koncerter med bandet TV2. Hvad hedder det første nummer på TV2-albummet “Nutidens Unge” fra 1984?

11. “Hellig 3 kongers aften” er navnet på et skuespil af William Shakespeare. “Shakespeare In Love” er til gengæld titlen på en amerikansk film fra 1998 med Gwyneth Paltrow i hovedrollen. Samme Paltrow har også en rolle i filmen “Seven”, som tager udgangspunkt i de syv dødssynder. Nævn mindst fem.

12. I Indien har de hellige køer. I Danmark har vi ca. 575.000 malkekøer. I 1930 var der 1685 mejerivirksomheder i Danmark. Hvor mange er der nu a. 7, b. 19 eller c. 35?

Svarene:

1. b. Umbrien
2. Anja Bolbjerg
3. Landsretssagfører
4. 1977
5. Casper, Melchior og Balthazar
6. Patrick Duffy
7. Anders Fogh Rasmussen
8. Ca. 600 (652 mere præcist – 2019-tal)
9. 4. april 1968
10. Ræven og rønnebærrene
11. Gerrighed, frådseri, vrede, hovmod, begær, misundelse og dovenskab.
12. b. 19 mejerivirksomheder

Print Friendly, PDF & Email