Temafest med plot: Bryllupsfesten

Forestil dig en fest i form af et traditionelt dansk bryllup. Så har du en fest, som dine gæster sent vil glemme. Hele aftenen udspilles som en lang dansk familiefest. Gæsterne spiller rollerne som svigermor, svigerfar, søster, elskerinde osv.

Vi skal denne aften have fat i alt det klassiske fra en klassisk dansk familiefest: Orgelmusik, taler, suppe, steg og is. Men også intriger, magtkampe og gamle familiestridigheder. Som festen skrider frem, og tørsten slukkes, smides hæmningerne…

Festen egner sig især til et stort selskab, en firmafest eller som afslutning på et kursus/rustur.

Fremgangsmåde

Bryllupsfesten udspilles over hele aftenen, og er udformet som familiefesten ved et traditionel dansk bryllup.

Vi er i forsamlingshuset eller selskabslokalet med hvide duge, blomsteropsatser, sølvlysestager og eventuelt et orgel i hjørnet. Vi har bordkort på bordet. På den lille tallerken øverst er lagt en velkomstsang. Man kan enten sidde ved runde borde eller mere traditionelt ved et højbord med brudeparret og de nærmeste og de andre borde udfra det.

Festen former sig som en lang familiefest. Det er naturligvis middagen som er festens centrum, og derefter er der lagt på til dans.

Plot

Det overordnede plot er selve festen med alle de sjove og mærkelige mennesker, der er samlet til bryllup og alle de intriger, som hele tiden foregår mellem gæsterne.

Måske ender festen med, at parret vil skilles igen. Eller også ender det hele lykkeligt. Det er helt op til brudeparret og gæsternes temperament!

Aftenens forløb

Man mødes eventuelt kl. 18. Alle gæsterne er samlet til velkomstdrinks (gerne champagne eller kir). Værtsparret råber: “Nu kommer brudeparret”.

Dørene går op, og ind kommer brudeparret, som har været ved fotografen. Værterne klapper for og alle gæsterne klapper begejstret med. Brudgommen tager ordet, og holder en lille tale, hvor han på parrets vegne takker hjerteligt for alle gaverne, byder velkommen til fest og leder gæsterne til bords.

Herefter foregår festen via de roller, som gæsterne har fået tildelt. Der holdes i løbet af aftenen nogle på forhånd fastlagte taler.

Efter middagen er der lagt op til dans. Men husk brudevalsen inden kl. 24.00! Herefter kan spillet fortsætte eller afsluttes alt efter hvad der er stemning for.

Inden festen

Må man forberede og fastlægge de roller og det plot, som bryllupsfesten skal indeholde. Her er Festdoktoren.dk behjælpelig med forslag til roller og dermed plot.

Inden festen udsendes/uddeles roller til de forskellige gæster (De andre gæsters roller, kendes kun af værterne!).

Indbydelsen må naturligvis komme som en traditionel indbydelse til bryllup med et brudepar udenpå. Det vil glæde.. at se…(husk at bruge rollernes navne). Ved indbydelsen lægges rollen ved. På indbydelsen kan også stå påklædning: kjole og hvidt, galla, lang kjole, festligt sommertøj osv. – alt efter hvad værterne foretrækker.

 • Husk at skaffe brudekjole og smoking til brudeparret – se eventuelt i genbrugsbutikker, hvis I ikke lige har noget på lager..
 • Husk at lægge en bordplan, så den passer med rollerne. Hvis en af gæsterne skal lægge an på en anden, skal de jo sidde ved siden af eller overfor hinanden.

Forslag til roller

Temafestens arrangører (som kender rollerne) kan fungere som fx værtinde, vært, toastmaster, tjenere eller musikere.

Toastmaster (kan eventuelt være værten)

Du er aftenens toastmaster og altså den, der skal styre slagets gang. Du rejser dig i begyndelsen af festen ved velkomstdrinks og inden brudeparret er kommet fra fotografen. Her beder du alle gæster, der har sange, taler eller indslag om at henvende sig til dig inden middagen, så du har styr på talernes rækkefølge. Du styrer altså talerne og indslagene igennem middagen. Husk brudevalsen skal danses inden kl. 24.00. Du er en ”sjov fyr”, som godt kan lide at høre dig selv snakke, og gerne laver lidt spas. Du må gribe ind, hvis talerne bliver for lange.

Bruden Gitte

Du er aftenens brud. Det er dit livs lykkeligste aften, og du kan simpelthen ikke lade være med at smile. Du smiler og smiler, og kigger henført på din brudgom. Du har forberedt en lille tale, hvori du selvfølgelig giver udtryk for din store kærlighed til din mand, og også laver lidt sjov med hans manglende hjælp i huset (som du i virkeligheden er lidt træt af). Du er meget jaloux anlagt, og kan ikke lide Tina, som er din mands tidligere kæreste. Din brudgom hedder Henrik.

Brudgommen Henrik 

Du er aftenens brudgom. Det er en dejlig aften, men du gruer for din tale til bruden. Du mangler faktisk at skrive talen helt færdig. Du spørger din ven Thomas om hjælp. Han giver dig en hånd med det sidste. Du er lidt genert ved at skulle holde tale og være midtpunkt en hel aften. Du holder en tale, hvor du erklærer din brud din kærlighed, og fortæller rørende om, hvordan I mødtes. Du kommer også med et par hentydninger om, at det ikke har været så let at blive accepteret af brudens far. Din brud hedder Gitte.

Brudens far

Du er brudens stolte far. Det er en stor dag. Du er meget sentimental og rørt og ikke meget for at give din ynglingedatter bort. Du skal huske at medbringe et lommetørklæde, for du har svært ved at holde tårerne bort. I virkeligheden synes du ikke rigtig, at brudgommen er god nok til din søde datter. Du holder den første tale, hvor du roser og priser din datter i høje toner, mens du lidt sarkastisk siger noget om brudgommens manglende evner til gør-det-selv- arbejde.

Brudens mor

Du er brudens mor. Du er perfektionist. Du er henrykt på denne dag, hvor din datter endelig bliver gift. Du bruger enhver lejlighed til at fortælle de andre gæster og din datter, at det vel nok var på tide, at hun blev gift – og at du aldrig troede, at det skulle lykkes. Du retter hele tiden på din datters hår og tøj. Du retter også hele tiden på din mands tøj, og undskylder hans opførsel overfor de andre gæster. Du har lavet en lille sang om din søde og dygtige datter.

– Husk at medbringe sangen i X antal kopier.

Brudgommens far

Du er brudgommens far. Du elsker at høre dig selv tale, og holder en laaang tale, hvor du siger bruden velkommen i jeres familie. Ellers taler du i laaang tid om din ældste søn, og om hvor dygtig han er, og hvad han lavede som barn. Du skælder også lidt ud på landets regering og skattetrykket. Du er med andre ord ikke så fokuseret i din tale! Du kommer til at kalde bruden for Tina, som er din søns gamle kæreste. Og prøver med en morsomhed at redde dig ud af det, hvilket ikke lykkes så godt. Gitte er brudens navn. Du er ikke så vild med brudens far, som du hele tiden prøver at starte en diskussion med.

Brudgommens mor

Du er brudgommens mor. Du er selvfølgelig glad i dag, men også lidt trist fordi din lille søn Henrik skal giftes. Du bruger enhver lejlighed til at fortælle de andre gæster om, hvor sød og dygtig Henrik var som lille, og viser gerne barndomsbilleder frem. Du har en hel kasse Kleenex med til middagen, fordi du hele tiden bliver meget rørt og kommer til at snøfte. Du har lavet en lille sang om din søde og dygtige dreng Henrik.

– Husk at medbringe sangen i X antal kopier.

Brudens lillesøster

Du er brudens frække lillesøster. Du har meget udfordrende tøj på. Du lægger an på alle de mandlige gæster. Du fortæller alle, hvor kedelig og pæn din søster (bruden) er.

Brudens storebror

Du er brudens nørdede storebror. Du går meget kikset klædt, og bærer tykke brilleglas. Du er meget genert og stammer lidt. Du vil dog gerne fortælle om det projekt du er i gang med på biblioteket med at alfabetisere fagtidsskrifter. Du har nogle tidsskrifter med i din brune lædertaske, som du gerne vil vise frem. Du er meget genert overfor pigerne. Kan der være en pige, som du passer sammen med?

Brudgommens lillesøster

Du er brudgommens lillesøster. Du er en rigtig poptøs og klæder dig som Britney Spears. Du tygger konstant tyggegummi og laver bobler. Du ser ud som om, du keder dig meget under talerne. Du drømmer om, at blive popsanger eller model. Du spørger alle, om de kender nogen i ”branchen”. Mon der er nogen i selskabet som kan hjælpe dig med din drøm?

Brudens veninde

Du er den dumme blondine og veninde med bruden. Du elsker at snakke om tøj, mode og fester. Du nævner gerne de gange, du har været Miss Solskin og ”Hun gør Danmark dejligere” i diverse magasiner. Du kommer også med nogle lettere pinlige historier om bruden og hendes tidligere udskejelser. Sammen med de andre af brudens veninder skal du lave et indslag om de pinlige ting bruden har lavet, når I har været til fester og på ferier sammen. I nævner gerne alle hendes gamle kærester. Du skal altså finde de andre veninder til bruden.

Thomas

Du er brudgommens bedste ven Thomas og hans forlover. Du må hjælpe brudgommen, som ikke er helt færdig med sin tale ved festens begyndelse. Du kommer med gode råd. Du har altid været forelsket i Tina, og prøver at lægge an på hende, selvom hun har en kæreste.

Tina

Du er brudgommens tidligere kæreste, men er nu kæreste med en af hans venner Peter. Men når du bliver fuld, kan du ikke lade være med at lægge lidt op til din tidligere kæreste Henrik (brudgommen). Du bryder dig ikke om hans nye kone, og fortæller hende gerne om den tid, hvor du var sammen med Henrik.

Peter

Du er en af brudgommens venner Peter. Du synes selv, at du er en ret lækker fyr, og ankommer også med farvestrålende jakkesæt og solbriller. Du er kæreste med Tina, men kan godt lide at fortælle de andre piger om, hvor smart du er. Du holder en lettere pinlig tale, hvor du beretter om pinlige ting, som brudgommen har lavet i sine unge dage. Du synes selv, at det er rigtigt sjovt. Men nu er du jo også i musikbranchen og lidt sej…

Onkel Finn 

Du er onkel og arbejder som fotograf på Billed Bladet. Du er en rigtig slesk fyr, som elsker unge kvinder og ikke går af vejen for at tage pigerne lidt på numsen når de går forbi eller lidt på lårene under bordet. Du lover alle pigerne en storslået karriere indenfor modelbranchen, hvis de vil med ind ved siden af og fotograferes…

Fotografen 

Du er onkel Jørgen, og du har styr på alt det tekniske. Du render rundt med et videokamera hele aftenen. Og du vil utroligt gerne fortælle alle gæsterne hvor meget dit kamera kan.

Brudens veninde 

Du er en genert pige, som læser til bibliotekar. Du går ret kikset klædt og bærer briller med tykke brilleglas. Du er genert og stammer lidt. Du har altid været forelsket i brudens storebror, men du har været for genert til at spørge ham ud på en date, men i aften skal det være..

Brudens veninde 

Du er brudens bedste veninde. Du har forberedt et lille indslag, som du vil opføre sammen med brudens to andre veninder (som du må finde). Indslaget handler om alle de pinlige ting, som bruden har lavet i sine unge dage. Du synes selv, at det er rigtig skægt og kan næsten ikke lade være med at grine hele tiden. Du er lidt forelsket i brudgommens ven Thomas og prøver at få ham med til en digtoplæsning, du skal til i næste uge.

Hertil kan man selv bygge videre på rollerne alt efter hvor mange der kommer til selskabet – tanter, onkler, kusiner, fætre, veninder, venner osv.

Ingredienser

 • Blomsterdekorationer, lysestager og pynt til bordene
 • Velkomstdrinks
 • Videokamera til den gæst der fotograferer
 • En lille velkomstsang
 • Bordkort

Borddekorationer, porcelæn, risposer, kagepynt, champagneglas, fantastiske vægdekorationer og meget andet kan købes på MinTemaFest 

Husk

 • Sende indbydelser og roller ud i god tid
 • Skaffe tøj til brudeparret Skaffe buket til bruden
 • Købe/lave musik til både middagen og dans bagefter
 • Husk at låne/købe musikken til brudevalsen

Festdoktoren anbefaler

Det kan være en sjov idé at sende en lille pose ris i tyl med indbydelsen.

Der kan være en lille seddel med menuen ved siden af tallerkenen.

En lille sjov idé er at lægge små indgangskameraer på bordet – så kan gæsterne tage billeder af hinanden i højtidelige eller pinlige situationer (så har man selv sjove billeder fra temafesten bagefter).

Hvis man ikke kan skaffe et rigtigt orgel kan det være sjovt med et legetøjsorgel eller en cd – for at få stemningen fra en familiefest rigtigt frem!

Mad og drikke

Ja, hvis vi snakker om det helt traditionelle bryllup så må menuen jo bestå af suppe, steg og is. Og så har vi jo den traditionelle natmad med suppe eller smørrebrød.

Men hvis det er et mere moderne bryllup eller et sommerbryllup kan man jo vælge noget lidt lettere mad eller tag-selv-bord.

Men den traditionelle rejecocktail med efterfølgende oksesteg mitt gemüse og bagefter højdepunktet islagkage med stjernekastere – det går man nu heller aldrig galt i byen med!

Musik

Til middagen er det meget fint med orgelmusik eller hvis det ikke kan lade sig gøre en cd med orgelmusik (Ole Erling eller beslægtede musikere).

Det kan dog også være lettere klassisk musik som Trio Roccoco, Kim Sjøgren eller lignende.

Til dans bagefter skal vi have dansabelt popmusik fra dengang brudeparret var unge.

Print Friendly, PDF & Email